Drawing © CnT Architects
Photo © Claire Arni
Photo © Claire Arni
Photo © Claire Arni
Photo © Claire Arni
Photo © Claire Arni
Photo © Claire Arni
Photo © Claire Arni

ValueLabs

 Back to Projects list
Year
2006
Cost
1M - 100M
Stories
1-5 Stories

This head office of a software company is a dense development that had to fit 1500 persons on a 1.75 acre site. Vastu (an Indian traditional belief, equivalent to Feng Shui) stipulated that the building be a square with no offsets and projections, and building codes constrained a four floor height limit. The design challenge was to transcend these constraints to provide a sense of scale and community. The project was scaled down by breaking the mass into four quadrants, each containing day-lit office areas wrapped around central sky-lit atriums. This scaled the workforce into smaller teams that still belong to the larger whole. The larger sense of “campus” is infused by the creation of a multi-volume staircase spine cutting through all levels, forming a community “street” where one would encounter the “whole: company. Large skylights, glassed conference rooms, and lift foyers span across this street giving it an outdoor urban feel. The outer surface presents a lightweight Mondrian-like grid of glass and aluminum that interweaves with solid masses in order to break the sense of a box.

The project won a Special Mention under the category of Public/Institutional Buildings in the Architecture+Design & Spectrum Foundation Awards 2007.  It has also been covered in the business newspaper Mint as a paradigm for designing to reflect the community structure of the workplace.

 

Other Projects by CnT Architects

IIM Trichy
Tiruchirappalli
Vizag Street beautification
Visakhapanam
Ramaiah House
Bangalore
Mindtree Kalinga
Bhubaneshwar
Brigade Exotica
Bangalore