Photo © Manoj Sudhakaran
Photo © Manoj Sudhakaran
Photo © Manoj Sudhakaran
Photo © Manoj Sudhakaran
Photo © Manoj Sudhakaran
Photo © Manoj Sudhakaran

Health Care Centre

 Back to Projects list
Year
2011
Cost
Undisclosed
Stories
Undisclosed

Budget and scale of building dictated a compact footprint which was made linear for better day-lighting and cross ventilation. Inherent programmatic split, of core clinic functions and waiting areas, is arranged as 2 concentric layers; a ‘building within a building’. A generous and airy waiting verandah wraps around the core hospital. The inner building itself is further articulated as alternating closed- service and transparent-clinic bays respectively.

Double skin building concept creates a shaded climatic buffer around the clinic. This, in conjunction with excellent cross ventilation through the single banked structure, keeps the interior cool during severe tropical summers.

Outer roof with prominent central gutter leading to rainwater collection pond gives visual expression to water as a life giving element ; also recalling folklore pertaining to name of the place, Devara Outhu Pallam, meaning ‘God’s spring - village’.

Other Projects by Flying Elephant Studio

International Institute of Information Technology - Bangalore
Bangalore
Rishi Valley School
Madanapalle
House-Studio
Bangalore
Pavilion
Bangalore
Mango Processing Factory
Ratnagiri
Food Processing Unit
Bagalur