Adani Miracle Mile

Gurugram
Architects
Morphogenesis
Location
Gurugram
Year
2023

Adani Realty, the real estate arm of the Adani Group, has unveiled its new Gurugram office. It incorporates innovative design elements that set benchmarks in sustainability and prioritize employee well-being, redefining contemporary workspaces. This office directly reflects the company’s vision for a modern, transparent, and collaborative workspace crafted to align with international standards and promote creativity. The architects, entrusted with this task, embarked on shaping a future-focused workplace.

The design caters to both functional and qualitative aspects of collaborative workspaces, embracing a minimalist, globally appealing aesthetic in line with international standards while reinforcing Adani Realty's distinct brand identity. Spanning 16,000 sq. ft. on the third floor of a commercial building, the off
ice accommodates around 150 employees, including top-tier executives, and features a large terrace.

In keeping with the ‘Liveable’ criteria derived from S.O.U.L., a copyrighted design philosophy of the architects, the office is a harmonious balance of wellness and contemporary design for a commercial space. The interiors have been designed to allow natural light, creating a voluminous and optimistic environment for its users. Upon entering, guests and employees encounter a compelling representation of the brand in the lift lobby. Executed in muted pastel tones, the interplay of light fabric against a subtly textured white backdrop establishes the foundation for
the prevailing minimalistic design ethos. Moving further, the journey unfolds into a spacious reception and waiting area.

Employee wellness prioritization
A pivotal focus in the design process was ensuring employee wellness. To support this, spaces have been planned to inspire health and productivity, providing ample natural daylight and circulation. The transition space between reception and workstations was transformed into a 'Zen space,' featuring indoor plants and a calming feature wall. Primary workstations align along the building's perimeter, while carefully positioned work desks prevent glare in the main workspace. An outdoor terrace serves as a versatile working space, breakout, and events area for employees.

Following the transition space, the offices for team leads are designed with a distinct character through a linear, low-height frame crafted from fluted oakwood. Eight work desks are arranged perpendicular to the glazing, positioned to minimize glare. Fostering collaboration and spontaneous knowledge sharing, the open-plan layout encourages chance encounters. Departing from traditional opaque, full-
height partition walls, the architects incorporated low-height planters throughout the working floor. This not only preserves transparency and supports a non-hierarchical approach, but also naturally filters indoor air, creating a positive ambiance. The architects provided writable lacquered glass surfaces and desks, creating a versatile space for impromptu brainstorming sessions among employees.

A sustainable workspace
The design seamlessly merges active and passive sustainability strategies. All
working areas enjoy natural light, augmented by daylight sensors in the main workspace. Occupancy sensors optimize energy consumption in enclosed areas, resulting in nearly 50% less energy usage compared to conventional workspaces. The office further embraces energy-efficient LED lighting, motion sensors, and water-conserving plumbing fixtures.

The design process focused on maximizing daylight, reducing dependency on mechanical means of lighting and ventilation. Service areas, such as the pantry, kitchen, toilets, AHU, and IT rooms, are clustered around the central circulation core. Meeting rooms requiring controlled lighting conditions are planned adjacent to the core. The directors’ and CEO’s cabins are planned along the south-western edge, in compliance with Vaastu principles, while collaborative workstations
and the cafeteria are planned along the south-eastern edge.

In adherence to the international WELL Building Standard, the architects crafted a responsive and resilient oasis. Natural air filters, including Areca Palm, Mother-In-Law's Tongues, and Raphis Palm, are generously scattered throughout the space. The HVAC system integrates a centralized air purifier, ensuring a consistently healthy Air Quality Index. Universal accessibility and the use of green-certified materials create a holistic, healthy work environment, including low VOC paints,
CRI-certified carpets, and Green guard-certified furniture.

The architects personalized the modern office space for the Adani Group by integrating brand colors into its interiors. In summary, Adani Realty's Gurugram office shines as a fitting example of innovation, sustainability, and employee-centric design, elevating the standards for corporate workspaces globally.

Related Projects

  • Shanghai Suhe MixC World
    KOKAISTUDIOS
  • Welcome to the Stage!
    Kjellander Sjöberg
  • Hovering Kan-Too – Great Bay Area Center Showroom
    Wutopia Lab
  • Stockwell-Rodríguez Residence
    Belmont Freeman Architects
  • Haunsbergstraße | 1. Preis
    Architektinnen Schremmer.Jell ZT GmbH

Magazine

Other Projects by Morphogenesis

Infosys Campus Mihan
Nagpur
The Uttorayon Township
Siliguri
Institute for Integrated Learning in Management
Greater Noida
Delhi Art Gallery
Delhi
Surat Diamond Bourse
Surat