Baradari, City Palace Jaipur

Jaipur
Photo © Edmund Sumner
 
 
Photo © Edmund Sumner
 
 
Photo © Edmund Sumner
 
 
Photo © Edmund Sumner
 
 
Photo © Edmund Sumner
 
 
Photo © Edmund Sumner
 
 
Photo © Edmund Sumner
 
 
Photo © Edmund Sumner
 
 
Photo © Edmund Sumner
 
 
Photo © Edmund Sumner
 
 
Photo © Edmund Sumner
 
 
Architects
Studio Lotus
City
Jaipur
Year
2016
Cost
100K - 1M
Stories
1-5 Stories

Creative Reuse Project of the Year at INSIDE Awards 2016, World Architecture Festival 2016 in Berlin, the Baradari at City Palace Jaipur in Rajasthan cites an insightful example of how design brings inherent value to a place when conventions on conservation and adaptive re-use are looked at through a fresh lens.

 

The site sits within the oldest walled quarter of the historic city of Jaipur within the City Palace Museum. The royal family of Jaipur invited the practice to redevelop the 14,000 sqft area of the former palace café as a fine dining destination. The brief was to expand the relatively non-descript café to include a private dining area, bar and various private lounges, along with a quick service counter to the program, while retaining the back of the house facilities in their current location. 

 

The team made an intensive study of the way the existing space functioned, the additional spaces available and how the proposed expanded program would function best. 

 

The existing buildings were given a new expression by stripping them of layers of paint and cement plaster. The exposed rubble masonry was then repaired with traditional lime mortar with details formed in lime plaster.

 

A key conceptual move was to use the courtyard as a binding element for the new program rather than just an extension of the restaurant. This meant dismantling an existing structure, being used as a toilet block, from the middle of the courtyard to open up the area both visually and spatially. A Pavilion in the form of a Baradari (literally translated - pavilion with 12 columns) was inserted in the form of a bar into the courtyard to divide yet link the two zones flanking it. Built in handcrafted marble and brass, the contemporary expression of the Baradari-inspired Pavilion heightens the surrounding historic vocabulary and gives the place its key identity. 

 

The courtyard terminates at one end in a fluted marble water cascade that helps create a micro-environment that cools the courtyard in summer while drowning out noises from outside. It also serves as a Connector by opening up between the Museum and the city through a secondary entrance – making the courtyard a semi private spine of that connection. 

 

The newly-designed areas now accommodate 200 covers across its breadth of spaces comprising the bar, lounge, restaurant and private dining room.

 

The concept seeks to create a balanced interplay of historic revelations and contemporary additions: both drawing from and interpreting the underlying Indo-Sarcenic influences of Jaipur’s architectural history. Traditional crafts of Jaipur like Thikri work, bespoke casting and foundry work, furniture and stone work have been interpreted in this new idiom – whether it was through finding new form or using them in a new manner for a new use.

 

Traditional crafts of Jaipur like Thikri work, bespoke casting and foundry work, furniture and stone work have been worked upon in this new idiom – whether it was through finding new form or using them in a new manner for a new use.

From structure to flooring to furniture units, stone masonry and inlay work have been given new expressions. The skilled artistry of local craftsmen in marble is given a graphic vocabulary for flooring, the Pavilion, dado work, benches, table tops and more. Marble benches line the deep verandahs enveloping the courtyard to create intimate dining spaces. Mild steel and brass are used for bespoke lighting and door design.

 

Constrained budgets encouraged the design team to use a combination of new and existing furniture salvaged from the Palace. Inspired from the hybrid influences, upholstery and weaving patterns were generated to give them a new lease of life.

 

The new design of the space has created a buzz and interest in the old quarter of Jaipur, which otherwise was becoming a place to only go and experience legacy. It has also become a point of reference for design students and artisans alike to come and see how traditional forms can take exciting new expression using the skills and materials that are native to the region and very much a part of the legacy of Jaipur.

Related Projects

Other Projects by Studio Lotus