De Natie

Antwerpen, Belgium
Photo © Toon Grobet
© Toon Grobet
Photo © Toon Grobet
Photo © Toon Grobet
Photo © Toon Grobet
Photo © Toon Grobet
Architects
META architectuurbureau
Year
2003
Cost
100K - 1M
Stories
1-5 Stories

Commissioned by a private investor, this block of new offices and apartments has been constructed to the south of Antwerp, near the new Law Courts.

The buildings’ boundary lies within an historical inner courtyard between Gijzelaarstraat and Vlaamse Kaai in Antwerp. The project attempts – through its façades and its connection with the inner courtyard – to fit effortlessly within this significant part of Antwerp South. The façade’s structure, the system of openings, the use of limited materials and a sensitivity to its setting within the courtyard all help to integrate the project into its context. Every level gets its own large sun terrace.

The shell construction was conceived in such a way that the structure could also function as a finished state. This strategy results in a reduction in material use, with a consequential reduction in man-hours, resulting in an altogether more economical building with no compromise in quality, flexibility and durability. Although the building serves the present user perfectly, there is an inherent value in the potential of ease of adaptability to the needs of generations to come.

Belgian Architectural Award 2007, 1° prize

Related Projects

  • Dachausbau Mehrfamilienhaus an der Neumünsterstrasse
    Dubach Holzinger Architekten
  • IT Tower
    FPA Franzina + Partners Architettura
  • HEMMERLEIN INGENIEURBAU GMBH
    Koy + Winkel
  • Spring Street Loft
    EOA/Elmslie Osler Architect
  • Kreitnergasse 36
    BWM Architekten

Magazine

Other Projects by META architectuurbureau

Artesis Northern Campus
Antwerpen, Belgium
House De Vijlder II
Herentals, Belgium
House Cartuyvels
Heusden-Zolder, Belgium
Pedico shoe shop
Scherpenheuvel, Belgium
Sheltered Workshops MIN
Deurne, Belgium
Joker Tourism, head office
Mechelen, Belgium