Residence Pierre Tran

Auroville
Photo © Andreas Deffner
Architects
Anupama Kundoo
Year
1991
Cost
Undisclosed
Stories
1-5 Stories

Designed for climatic comfort based on South-east orientation. Vaulted roofs, cavity walls and ferrocement fins regulate the glare and yet allow natural ventilation. The roof is composed of hollow terracotta roofing tubes, specially made for the purpose, assembled into catenary vaults. This eliminates the use of structural steel or concrete, while providing insulation. The success of this technique led to a series of experiments involving insulated and modular roof alternatives that can be seen in later works.

Related Projects

  • Einfamilienhaus im Garten
    19:4 Architects
  • Sanierung Moserhaus
    Halle 58 Architekten
  • Residence in Daisen [The Aperture in the Forest]
    Keisuke Kawaguchi + K2-DESIGN
  • Ranch House Zentralschweiz
    Lussi+Partner
  • 44 W 77th St
    Carlos Brillembourg Architects

Magazine

Other Projects by Anupama Kundoo

Wall House
Auroville
Volontariat Orphanage
Pondicherry
Townhall Complex
Auroville