vasant vihar residence

New Delhi
Photo © vir.mueller architects
Drawing © vir.mueller architects
Drawing © vir.mueller architects
Photo © vir.mueller architects
Visualization © vir.mueller architects
Visualization © vir.mueller architects
Visualization © vir.mueller architects
Visualization © vir.mueller architects
Architects
vir.mueller architects
Year
2010
Cost
100K - 1M
Stories
1-5 Stories

The site for this residence is in South Delhi, on a plot sandwiched between two existing houses. The challenge was to develop three separate apartment units of approximately of 10,000 sq. ft. total built up area while ensuring adequate light, ventilation and open, green spaces for all units. A landscape courtyard was sculpted out of the earth towards the south allowing the winter sun to penetrate into the living areas while floor to ceiling glass allows the indoor spaces to flow out into this green court. The building is designed as a load bearing exposed brick structure with flat slabs. This makes the construction process simpler and faster while allowing for larger volumes and an effortless aesthetic. The spaces ofare organized along a linear gallery that’s forms the spine of the building, providing for efficient circulation as well as the zone through which all services are carried and distributed.

Related Projects

  • Elektro Loeters
    META architectuurbureau
  • CALEIDO
    léonwohlhage
  • Wohnüberbauung Schlierenstrasse
    Züst Gübeli Gambetti
  • CITY MODERNE BERCHEM
    BURO II & ARCHI+I
  • House in Nishiazabu
    Tai and Associates

Magazine

Other Projects by vir.mueller architects

ICRIER Green Building
New Delhi
woodwalk showroom
New Delhi
NCAER Campus
New Delhi
defence colony residence
New Delhi
nicco park masterplan
Kolkata
carona estate
Aldona