Zen Department Store

Bangkok, Thailand
Photo © blocher partners
Photo © blocher partners
Photo © blocher partners
Photo © blocher partners
Architects
blocher partners
Location
Bangkok, Thailand
Year
2012

The Zen Department Store is part of the expansion of the Central World Plaza shopping centre, whose sales floor blocher partners expanded from 200,000 to 300,000 square metres. They also created a high-rise above the centre, with fitness and wellness studios, entertainment and restaurants. The guiding spirit of the Blocher Blocher Partners design is the élan and temperament of Zen's target group: young and fashion conscious clientele. The dynamics of this generation influences the entire layout of this department store: Escalators in a staggered setup add drama to the space and offer a variety of views into the shopping floors; star-shaped pathways and curved ceiling panels draw the eye toward the individual product realms on each 5,000-square-metre sales floor.

During a wave of political unrest in May 2010, Zen was destroyed. Two years later, its grand reopening was celebrated; the city's unique shopping location was restored. blocher partners had been entrusted once again with the task and came up with a completely new design, in accordance with Thai tradition. Its leitmotif is the tree, as a symbol of life and new growth. This theme was translated into a new steel construction, whose surface resembles a delicate covering. The "branches" have two angles and are quite abstract, in comparison to their natural inspiration.

The new facade is particularly impressive in its spatial impact: The tree structure stands freely in front of the actual glass building-envelope and is clearly separated from the underlying cube. This makes the tree structure more independent and concise. The formal vocabulary thus suggests future functions for this building, which is well over 100 metres high.
Various activities are brilliantly connected with one another here: training rooms, spa and sports facilities, event hall and dining options. The crowning glory is a rounded, translucent pneumatic membrane on the roof, illuminated by coloured lights. The building entrance forms an elliptical shape together with the glass facade. Planted loggias are set into the façade in openings up to 18 metres high, penetrating into the interior. At night, special lighting enhances their symbolic power. A new landmark has been created within the urban heart of Bangkok.

Client
Central Group

Store area
30,100 sqm

Related Projects

  • Centillion Sofia
    DIN A4 Architektur
  • Joe and Rika Mansueto Library
    L-Plan Lighting Design
  • Terra Mineralia, Schloß Freudenstein
    L-Plan Lighting Design
  • Shangri-La Hotel Tokyo
    WORKTECHT CORPORATION
  • Nippon Daira Hotel
    WORKTECHT CORPORATION

Magazine

Other Projects by blocher partners

Breuninger
Stuttgart, Germany
Sport and Lifestyle Store Bründl
Kaprun, Austria
Euro City Center West (ECCW)
Mannheim, Germany
Filmmuseum
Frankfurt/M, Germany
Universität Heidelberg
Heidelberg, Germany
Jelmoli
Zürich, Switzerland