The Courtyard Office

Raipur, Chhattisgarh
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
© Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Dibujo © Sanjay Puri Architects
Dibujo © Sanjay Puri Architects
Dibujo © Sanjay Puri Architects
Dibujo © Sanjay Puri Architects
Arquitectos
Sanjay Puri Architects
Ubicación
Raipur, Chhattisgarh
Año
2020
Cliente
Shree Cement Ltd.
Equipo
Sanjay Puri (Lead Architect), Ruchika Gupta, Dayita Kurvey, Prajakta Panchal, Samantha Fernandes
Design Company
Sanjay Puri Architects
Interior Design Consultant
Baheti & Associates
Structural Consultant
Dr. Kelkar Design Pvt. Ltd.
MEP Consultant
Epsilon Design Consultancy Pvt. Ltd.

A linear office space twists organically in plan, creating a large landscaped courtyard within it.

Varying from two to four levels sectionally, the office floors are lifted from the ground at the southwest and northeast sides to facilitate a south-westerly breeze through the courtyard.

The northeast and northwest corners of the building are also lifted, creating singular large volumes at both ends to allow visual contact between floors, where a cafeteria and a library are housed.

The circulation spine skirts the internal courtyard, allowing the landscape to be visible while moving through the office and the work areas, skirting the external periphery opening towards external gardens.

The building shape generates its longest sides oriented towards the north, with angled louvers on the other faces directing the internal spaces northwards. The orientation allows indirect light throughout the day into all of the internal spaces, rendering the building energy efficient.

The courtyard office derives its principles from traditional Indian courtyard houses, resulting in office spaces that vary in volume and in orientation, allowing open spaces to be integrated with enclosed ones, and creating energy-efficient workspaces.

Proyectos relacionados

  • Shanghai Suhe MixC World
    KOKAISTUDIOS
  • Welcome to the Stage!
    Kjellander Sjöberg
  • Hovering Kan-Too – Great Bay Area Center Showroom
    Wutopia Lab
  • Stockwell-Rodríguez Residence
    Belmont Freeman Architects
  • Haunsbergstraße | 1. Preis
    Architektinnen Schremmer.Jell ZT GmbH

Magazine

Otros proyectos de Sanjay Puri Architects

Excellenseaa 126
Surat
The Street, Hostel @ GLA University
Mathura
Studios 18
Rah
Triose
Lonavla
Leisure Center
Lonavla