Nokha Village Community Centre

Mulwas, Silwa, Nokha, Bikaner
Photo © Mr. Vinay Panjwani
Photo © Mr. Vinay Panjwani
Photo © Mr. Vinay Panjwani
Photo © Mr. Vinay Panjwani
Photo © Mr. Vinay Panjwani
Photo © Mr. Vinay Panjwani
Photo © Mr. Vinay Panjwani
Photo © Mr. Vinay Panjwani
Photo © Mr. Vinay Panjwani
Photo © Mr. Vinay Panjwani
Photo © Mr. Vinay Panjwani
Photo © Mr. Vinay Panjwani
Photo © Mr. Vinay Panjwani
Photo © Mr. Vinay Panjwani
Photo © Mr. Vinay Panjwani
Photo © Mr. Vinay Panjwani
Photo © Mr. Vinay Panjwani
Dessin © Sanjay Puri Architects
Dessin © Sanjay Puri Architects
Dessin © Sanjay Puri Architects
Dessin © Sanjay Puri Architects
Architectes
Sanjay Puri Architects
Lieu
Mulwas, Silwa, Nokha, Bikaner
Année
2024
Client
Padam Interiors
Équipe
Sanjay Puri (Lead Architect), Omkar Rane, Madhavi Belsare, Arjun Gupta
Interior Design Consultant
Sanjay Puri Architects
Structure Consultant
Vijaytech Consultants Pvt. Ltd
Landscape Design
Sanjay Puri Architects
Main Contractor
Jagram Suthar

Sanjay Puri Architects present the Nokha Village Community Centre, located in the desert region of Nokha in Rajasthan, India. The sweeping curvilinear volume rises up from the northeastern corner, looping around the site and rising up on the northwest corner to create a north facing open courtyard.

The brief of the clients was to create a memorial for their father, Padmaramji Kularia. Nokha is a district in Rajasthan that encompasses 144 small villages. Studies of the vicinity and the current facilities in the village schools and the village areas fueled the need to create a community centre for all age groups.

The main spiral building of 9,000sqft becomes an inclined garden with two varying slopes, allowing it to be used for recreation and gatherings, and offering views of the surrounding desert landscape from the rooftop.

Beneath the garden, at the lower eastern side, there is a small museum with a children’s digital library on the higher western side. The southern side is enveloped in a grass covered earth berm to mitigate heat gain in response to the desert climate, where temperatures of 35 to 40°C are common for 8 months annually. The building forms an open courtyard with an amphitheatre to provide a space for music performances, talks, and social interaction.

The ovoid library is sheathed in natural sandstone screens derived from traditional architecture in Rajasthan, with the stone being sourced from the immediate surrounding area.

These screens reduce the heat gain and create different shadow patterns throughout the day. The library serves all the village schools in the region, most of which do not have libraries of their own. The museum is lit indirectly by scooped recesses within the roof garden berms.

To facilitate the servicing of large gatherings, a linear amenity block housing, cafeteria, toilets, stores, and parking flanks the entrance at the northern side.

The rooftop gardens, the stone screens, the north facing courtyard, and southern grass berm collectively reduce the heat gain, rendering the spaces energy efficient. Rainwater harvesting and water recycling make the building and its construction sustainable, using local craftsmen and contract labor with materials available in the region.

A building with a built up area of only 9,000sqft (810 sqm) generates a 9,000 sqft rooftop garden and a 27,000sqft open auditorium and, in addition to the enclosed spaces, generates usable space that is four times more than the built space.

Projets liés

  • Shanghai Suhe MixC World
    KOKAISTUDIOS
  • Welcome to the Stage!
    Kjellander Sjöberg
  • Hovering Kan-Too – Great Bay Area Center Showroom
    Wutopia Lab
  • Stockwell-Rodríguez Residence
    Belmont Freeman Architects
  • Haunsbergstraße | 1. Preis
    Architektinnen Schremmer.Jell ZT GmbH

Magazine

Autres projets de Sanjay Puri Architects

The Courtyard Office
Raipur, Chhattisgarh
Excellenseaa 126
Surat
The Street, Hostel @ GLA University
Mathura
Studios 18
Rah
Triose
Lonavla