Mirai House of Arches

Bhilwara
照片 © Dinesh Mehta
照片 © Dinesh Mehta
照片 © Dinesh Mehta
照片 © Dinesh Mehta
照片 © Dinesh Mehta
照片 © Dinesh Mehta
照片 © Dinesh Mehta
照片 © Dinesh Mehta
照片 © Dinesh Mehta
照片 © Dinesh Mehta
照片 © Dinesh Mehta
照片 © Dinesh Mehta
照片 © Dinesh Mehta
照片 © Dinesh Mehta
照片 © Dinesh Mehta
照片 © Dinesh Mehta
照片 © Dinesh Mehta
照片 © Dinesh Mehta
照片 © Dinesh Mehta
照片 © Dinesh Mehta
照片 © Dinesh Mehta
照片 © Dinesh Mehta
图纸 © Sanjay Puri Architects
图纸 © Sanjay Puri Architects
图纸 © Sanjay Puri Architects
图纸 © Sanjay Puri Architects
图纸 © Sanjay Puri Architects
图纸 © Sanjay Puri Architects
图纸 © Sanjay Puri Architects
建筑师
Sanjay Puri Architects
位置
Bhilwara
年份
2022
客户
Mr. V.P.Ranka
团队
Sanjay Puri, Nina Puri, Ishveen Bhasin, Shreiya Kumar, Nilesh Patel, Kalpesh Kacha, Tanya Puri
Construction Company / Contractor
Anupam Buildtech
Interior Design Consultant
Nina Puri Architects
Structural Consultant
Vijay Tech Consultants
MEP Consultant
Shreshtha Consultants

Designed on a small 622m² corner plot of a residential villa layout, Mirai is a contextual house in response to the hot desert climate of Rajasthan, India.

Based on the location, the southern & eastern sides have minimum open space, with adjacent villas on those sides planned for development in the future. The northern and western sides front a road junction and have more open spaces, including garden areas and existing trees.

Designed for a family with 3 generations living together, the house has 3 levels, with 4 bedrooms, 2 living rooms, a gym, and a study.

Sectionally, the heights within it are varied with an interesting play of volumes in each part of the house, including bedrooms of a single volume, a dining area of a double volume, and a living area of an intermediate 1.5 level volume.

A curvilinear punctuated envelope surrounds the house, creating interstitial, semi-open spaces all along the perimeter, with deeper recesses on the garden-facing sides. This envelope reduces the heat gain substantially, while providing sheltered open spaces around the house to each room. Designed to mitigate heat gain in response to the hot avid climate of its location, this envelope keeps the entire house cool in the hot summer months, when temperatures rise in excess of 40°C for 8 months of the year.

This sculptural house is contextual to its surroundings, the climate, and the owner's needs, resulting in an interesting play of volumes, open, enclosed, and semi-enclosed spaces at every level. The design creates energy-efficient spaces with reduced heat gain and indirect natural light in each part of the house.

In collaboration with local craftsmen and contract labor from the immediate vicinity, the house was built using locally sourced bricks, sandstone, and lime plaster, and includes processes for water recycling, rainwater harvesting, and solar panels for energy generation. The house is built sustainably and is climate responsive.

相关项目

  • Gebäudeadaptierungen Rathausbereich - Zwentendorf
    maul-architekten zt gmbh
  • FON - Wohnbau und Kindergarten Fontanastraße
    GERNER GERNER PLUS
  • GOLD - Wohnbau Goldberg
    GERNER GERNER PLUS
  • BENE - Wohnbau Benedikt
    GERNER GERNER PLUS
  • PUCH - Wohnbau Puchsbaumgasse
    GERNER GERNER PLUS

杂志

以下出品方的其他项目 Sanjay Puri Architects

The Courtyard Office
Raipur, Chhattisgarh
Excellenseaa 126
Surat
The Street, Hostel @ GLA University
Mathura
Studios 18
Rah
Triose
Lonavla