Studios 90

Kodla
照片 © Ricken Desai
照片 © Ricken Desai
照片 © Ricken Desai
照片 © Ricken Desai
照片 © Ricken Desai
照片 © Ricken Desai
照片 © Ricken Desai
照片 © Ricken Desai
照片 © Ricken Desai
照片 © Ricken Desai
照片 © Ricken Desai
照片 © Ricken Desai
照片 © Ricken Desai
照片 © Ricken Desai
图纸 © Sanjay Puri Architects
建筑师
Sanjay Puri Architects
位置
Kodla
年份
2022
客户
Shree Cement Ltd
团队
Sanjay Puri (Lead Architect), Prasenjit Debnath (Design Team)
MEP
Seed Consultants, Dubai
RCC
Vijaytech Consultants, Jaipur, India
Main Contractor / Fabricator
Shree Cement Ltd

Composition of coloured cuboids defines this sculptural residential project. The brief for these mid-rise buildings in Kodla, Karnataka, India was to create studio apartments, a hostel, and a guest house to house workers of a new cement plant, on the perimeter of a housing project for a residential township.

Due to the hot climate of the region, where temperatures exceed 35°C for 8 months of the year, each of the rooms is angularly stepped in the layout and oriented towards the north.

The brief calls for 18 studio apartments, 54 hostel rooms, and 18 guesthouse rooms to be created in buildings of 4 & 5 levels, all facing large landscaped areas and a large playground to the northeast. Common facilities, including a cafeteria, a game room, a lounge, and a gym are housed on the ground level. Rooms opening onto sheltered north-facing balconies occupy the upper floors.

Indian culture is known for its vivid use of colour in traditional crafts, festivities, and clothing. India is the only country that annually celebrates Holi, a festival of colour. Three of the most vivid primary colours – red, blue, and yellow - highlight the cantilevered balconies of each room, creating an identity and simultaneously enhancing the sculptural look of the buildings.

Economically built, with emphasis on natural ventilation and natural sunlight, the buildings are very energy efficient. Fly ash brick walls, water recycling, rainwater harvesting, northern orientation, and sheltered outdoor spaces reduce heat gain and render the design sustainable. The entirety of required electrical energy is harnessed from the residual energy of the nearby cement plant.

Studios 90 is a simple, energy-efficient residential building that responds to the site and the climate, while also alluding to the cultural and social needs of its inhabitants.

相关项目

  • Gebäudeadaptierungen Rathausbereich - Zwentendorf
    maul-architekten zt gmbh
  • FON - Wohnbau und Kindergarten Fontanastraße
    GERNER GERNER PLUS
  • GOLD - Wohnbau Goldberg
    GERNER GERNER PLUS
  • BENE - Wohnbau Benedikt
    GERNER GERNER PLUS
  • PUCH - Wohnbau Puchsbaumgasse
    GERNER GERNER PLUS

杂志

以下出品方的其他项目 Sanjay Puri Architects

The Courtyard Office
Raipur, Chhattisgarh
Excellenseaa 126
Surat
The Street, Hostel @ GLA University
Mathura
Studios 18
Rah
Triose
Lonavla