18 Screens

Lucknow
Photo © Mr. Dinesh Mehta
Photo © Mr. Dinesh Mehta
Photo © Mr. Dinesh Mehta
Photo © Mr. Dinesh Mehta
Photo © Mr. Dinesh Mehta
Photo © Mr. Dinesh Mehta
Photo © Mr. Dinesh Mehta
Photo © Mr. Dinesh Mehta
Photo © Mr. Dinesh Mehta
Photo © Mr. Dinesh Mehta
Photo © Mr. Dinesh Mehta
Photo © Mr. Dinesh Mehta
Photo © Mr. Dinesh Mehta
Photo © Mr. Dinesh Mehta
Photo © Mr. Dinesh Mehta
Photo © Mr. Dinesh Mehta
Drawing © Sanjay Puri Architects
Drawing © Sanjay Puri Architects
Drawing © Sanjay Puri Architects
Drawing © Sanjay Puri Architects
Architects
Sanjay Puri Architects
Location
Lucknow
Year
2019

Lucknow city in India has a rich heritage with numerous buildings dating back to the 18th century. The site for this house lies along a busy arterial road and is on the peripheral edge of an extensive plotted development for private homes.

The house is planned to allude to the traditional Indian courtyard house in response to the climate of the location. Temperatures in the lengthy summer months are in excess of 35° C, with the sun in the southern hemisphere.

The extensive requirements of the 6 bedroom house are interspersed with sheltered open terraces and landscaped gardens around a 2 floor high naturally ventilated courtyard.

Patterned screens derived from traditional Indian architecture and the famous Lucknow 'chikan' embroidery sheath outdoor seating areas for each room on the south, west and east sides. These screens provide shelter from the sun, create different light patterns throughout the day and mitigate traffic noise from the busy arterial road on the southern side.

Large glass windows on the northern side allow indirect light to infuse the internal spaces of the house.

Varying volumetric proportions with differing sectional spaces create an individual identity to each living space with the courtyard cohesively integrating them together.

Built almost entirely in raw concrete, a natural palette of sandstone and wood with muted colors, vivid Indian art and landscape are brought together in different compositions in each of the internal volumes.

A large garden on the north penetrating up to the internal courtyard between rooms has partial shadows at most times of the day allowing it to be used in the extensive summers too.

A series of experiences are created in this house that by its design facilitates natural ventilation and sunlight within and is simultaneously contextual to the location, sun articulation, tradition, culture and social aspects.

Related Projects

  • Umbau und Sanierung Westflügel Erlacherhof
    Bellorini Architekten AG
  • SAC Finsteraarhornhütte
    Ruch Architekten
  • EFH, Wohnhaus
    Ruch Architekten
  • KD 195, Luxuswohnungen und Spa am Kurfürstendamm
    Nau2
  • Danfoss Universe
    J.MAYER.H and Partners, Architects mbB

Magazine

Other Projects by Sanjay Puri Architects

Leisure Center
Lonavla
Triose
Lonavla
D Caves
Hyderabad
Mosaic Hotel
Delhi
Oceanique Hotel
Goa
Chrome Hotel
Kolkata