The Courtyard Office

Raipur, Chhattisgarh
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
© Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Foto © Mr. Dinesh Mehta
Disegno © Sanjay Puri Architects
Disegno © Sanjay Puri Architects
Disegno © Sanjay Puri Architects
Disegno © Sanjay Puri Architects
Architetti
Sanjay Puri Architects
Sede
Raipur, Chhattisgarh
Anno
2020
Cliente
Shree Cement Ltd.
Team
Sanjay Puri (Lead Architect), Ruchika Gupta, Dayita Kurvey, Prajakta Panchal, Samantha Fernandes
Design Company
Sanjay Puri Architects
Interior Design Consultant
Baheti & Associates
Structural Consultant
Dr. Kelkar Design Pvt. Ltd.
MEP Consultant
Epsilon Design Consultancy Pvt. Ltd.

A linear office space twists organically in plan, creating a large landscaped courtyard within it.

Varying from two to four levels sectionally, the office floors are lifted from the ground at the southwest and northeast sides to facilitate a south-westerly breeze through the courtyard.

The northeast and northwest corners of the building are also lifted, creating singular large volumes at both ends to allow visual contact between floors, where a cafeteria and a library are housed.

The circulation spine skirts the internal courtyard, allowing the landscape to be visible while moving through the office and the work areas, skirting the external periphery opening towards external gardens.

The building shape generates its longest sides oriented towards the north, with angled louvers on the other faces directing the internal spaces northwards. The orientation allows indirect light throughout the day into all of the internal spaces, rendering the building energy efficient.

The courtyard office derives its principles from traditional Indian courtyard houses, resulting in office spaces that vary in volume and in orientation, allowing open spaces to be integrated with enclosed ones, and creating energy-efficient workspaces.

Progetti collegati

  • Werks- und Bürogebäude Theurl
    ATP architekten ingenieure
  • Lounge by Topgolf [Shanghai]
    hcreates interior design
  • Mini Cuppa
    hcreates interior design
  • Bahnhofplatz, Wil
    Hager Partner AG
  • Golf-Park Aarau West
    Husistein & Partner AG

Rivista

Altri progetti di Sanjay Puri Architects

Stellar
Ahmedabad
Sanskriti
Jaipur
Hillside Retreat 405
Coorg
Palmyra
Mauritius, Mauritius
Oceanique Hotel
Goa